Välja rätt matta

Hem / Matta

Att välja rätt matta är inte alltid en enkel uppgift, men här får du många praktiska tips. Dels bör du bestämma vilket material mattan ska vara tillverkad av. Även storlek, färg och form spelar roll. Du måste också ta hänsyn till vilken typ av rum mattan ska placeras i och vilken känsla du vill skapa med mattan.

Snygga mattor online

Att köpa matta online är smidigt och inspirerande. Det är lätt att få en bra överblick över olika former, färger och material när du handlar online. Du hittar bland annat handgjorda snygga mattor i klassisk skandinavisk design, slitstarka ullmattor i fina mönster och mjuka mattor till sovrummet. En vacker matta kan göra rummet mer inbjudande och mysigt.

Välja matta till hemmet – 4 tips

Att välja matta kan vara lite klurigt eftersom det finns många modeller, material och färger att välja mellan. Därför har vi sammanställt fyra tips som vi tror kan hjälpa dig att välja den bästa mattan för ditt hem.

1. Utgå från rummet

Börja med att bestämma i vilket rum som mattan ska vara i. I olika rum sker olika aktiviteter och mattan bör anpassas efter dessa. En hallmatta skiljer sig exempelvis en hel del från en sovrumsmatta. Därefter tittar du på det utvalda rummets mått och form. Är det ett stort eller litet rum? Vilka andra möbler finns i rummet? Om det exempelvis finns en soffa i rummet bör mattan vara längre än soffan för att ge ett ombonat intryck. En matta kan rama in rummet och måste därför anpassas utifrån rummets mått och möbler.

2. Välj material på matta

Att välja material på mattan kan vara lite klurigt då det finns många olika mattmaterial. Materialvalet beror på vilket syfte mattan ska ha och i vilket rum mattan ska ligga. En hallmatta eller en köksmatta bör exempelvis vara tillverkade av slitstarka material, exempelvis plast, sisal eller jute, som tål smutsiga skor och matspill. En matta i sovrummet eller vardagsrummet bör å andra sidan vara fluffigare så att det är skönt för fötterna och för lekande barn. Ull och viskors är bra material för mjukare mattor. Även ryamattor passar sovrum och vardagsrum.

3. Färg & mönster

Färgen och mönstret på mattan beror på hemmets övriga inredningsstil. Det kan vara praktiskt att välja en neutral färg på mattan eftersom den då kommer att passa bra med resten av inredningen. Om övrig inredning är i en neutral färgskala kan du dock ta ut svängarna om du vill och addera en riktig färgklick till matta. Du kan även välja en matta i en accentfärg till de andra möblerna i rummet. Tänk på att ljusa färger får rummet att kännas större medan mörka färger har motsatt effekt.

4. Rätt storlek på matta

När det kommer till storlek på matta så finns det flera saker som du måste ha i åtanke. Framför allt måste du ta hänsyn till rummets storlek och de övriga möblerna. I sovrummet bör du exempelvis placera mattan cirka 2/3 under sängen. I vardagsrummet bör mattan vara längre och minst lika bred som soffan. Även soffbord och fåtöljer bör få plats på mattan. I köket bör mattans storlek anpassas efter matbordet och stolarna. En rektangulär matta passar till ett rektangulärt matbord och böra vara tillräckligt stor så att bord och stolar ryms på mattan. Se till att mäta ut området innan, så att valet av storlek på matta blir rätt.