Now Reading
Linne, Tvättråd

Linne, Tvättråd

Linne är ett slitstark naturfiber med mycket god förmåga att absorbera och sedan även släppa iväg fukt. Linne är ett populärt material för handdukar, sängkläder, dukar och servetter. Linnets fiber har en glatt yta gör att den relativt lätt avlägsnar damm och smutsfläckar. Om du sköter ditt linne väl så belönas du med ett material som åldras långsammare än andra vävnader, och som bara blir vackrare och skönare med tiden.

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har en vacker glans samt en sval och slät yta. Linets förmåga att ta åt sig vatten gör det till ett oöverträffat material i handdukar och servetter av alla slag. Sängkläder och framförallt lakan är modernt och trendigt nu igen år 2019, främst på grund av den rena och svala känslan.

Hellinne består av enbart lingarn. Halvlinne har lingarn till inslag och bomullsgarn till varp.

När det gäller skötsel av linne så bör man tänka på att lin inte smutsas ner lika fort som bomull och därför ska tvättas mindre ofta. Så även om du kanske är van vid att tvätta dina bomullsdukar efter varje användning så kanske du kan låta bli med linne och endast tvätta det när det verkligen behövs – det vill säga när det är tydligt visuellt att tyget behöver tvättas.

Skötsel av linne

Generellt för skötsel av linne så gäller att man alltid ska hantera det varsamt. Detta innebär att man aldrig sliter onödigt mycket eller häftigt i det eller utsätter det för andra onödiga stressmoment. Linnetyg ska alltid förvaras torrt och mörkt. Detta för att det påverkas av både ljus och fukt. Undvik att linnet får kontakt med värmekällor om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur.

För linnegardiner så rekommenderar vi utöver våra andra tvättråd att man vädrar och skaka gardinerna. Detta för att väven ska behålla sin glans och lyster på bästa sätt.

När du viker linne ska du alltid variera vilket håll du viker det åt. Du är även helt ok att rulla linne och förvara det rullat istället för att vika det. På detta sätt undviker man onödiga skador på tyget.

Vid tvätt av linne är det normalt att ludd släpper. Luddet kan enkelt borstas bort med en mjuk borste.

Räkna med en krympmån på cirka 7% över linnets livslängd. Om du tvättat linnet så bör det ha krympt klart efter cirka 1 år.

Tvätt av linne

  • Tvätta linne separat från andra textilier
  • Välj ett skonsamt program och använd milt tvättmedel.
  • Behandla linnetvätt skonsamt genom att inte rycka eller vara hårdhänt.
  • Tvätta ofärgat och kulört var för sig.
  • Lägg gärna linne i ljummet vatten i ca 20-30 minuter innan tvätt. Detta hjälper mot brytveck.
  • Ömtåliga linneföremål tvättas bäst för hand.

Tvättemperaturen bör vara cirka 60° C, om inte besvärliga fläckar kräver högre temperatur. Temperaturen får dock inte gå över 80° C, eftersom linet då kan minska i spänstighet, glans och styrka.

Både linne och halvlinne kan alltså tvättas i 60 grader, men för ömtåliga linneföremål såsom tunnare och glesvävda gardiner rekommenderar vi att endast vädra eller tvätta skonsammare för att behålla den ursprungliga glansen i väven. Se skonsammare tvättråd i vår sektion för mer ömtåliga linnetyger.

Varning: undvik torktumling helt, med undantag om du vill ha en mycket skrynklig look med flit.

Tvätta varsamt och försiktigt

Försök alltid behandla linnetvätten så skonsamt som möjligt. En tumregel är att välja ett skonsamt program,

Nytt linne släpper fibrer ifrån sig i början av sitt liv. Dessa fibrer behöver sköljas bort i samband med tvätten. Ställ därför in din tvättmaskin för en större vattenmängd. Många maskiner har en inställning för extra vatten under tvätten. Lägg till extra sköljning om möjligt.Välj av samma anledning inte ett eko-program då det ekoinställningar innebär mindre vatten. Som vi nämnt tidigare så ska du tvätta linne separat så att dessa fibrer inte sätter sig på andra textilier.

Speciellt ömtåliga linnetextilier ska man lägga i en nätkasse under tvättningen och på det sättet minska slitaget i tvättmaskinen.

För linne som inhandlats som metervara och som har en sk öppen vävning rekommenderar vi kemtvätt.

För extra tunna väver av linne, bör man välja en skonsammare tvättmetod. Sänk temperaturen till 30 graden och öka vattenmängden till max som maskinen tillåter.

För de mest ömtåliga linneföremålen rekommenderar vi att helt enkelt tvätta försiktigt för hand och sedan hängtorka.

Det är aldrig fel att öka vattenmängden när du tvättar linne. Om du upplever att du inte får bra resultat för din linnetvätt rekommenderar vi att du börjar med att öka mängden vatten i tvättprogrammet.

Linnetvätt och färg

Tvätten ska anpassas om linnet är naturfärgat. Med naturfärgat menar vi alla linnen som inte är blekta: kulört, oblekt och halvblekt. Naturfärgat linne bevarar bäst sin ursprungliga färg genom att man använder tvättmedel utan vitmedel och perborat. Observera att vittvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan var färgade vita. Känner du dig osäker på om ditt linne är naturfärgar eller inte så ska du hålla dig på den säkra sidan och undvika vitmedel och perborat i tvättmedlet ändå.

För kulört linne så följer du instruktionerna ovan, men väljer tvättmedlets instruktioner för kulörtvätt vid 60° C.

Linnetextilier som har blandande färger hanteras efter den starkaste färgen. Vi rekommenderar en helt separat tvätt första gången för blandfärger.

Blanda aldrig linnet med starkt kulörta textilier.

Tvätta linne skrynkligt

Om du vill ha en skrynklig look på ditt linne så ska du använda sköljmedel, annars inte. En tvättad linneprodukt får en härligt skrynklig look genom att tvätta enligt instruktionerna ovan och använda sköljmedel. Du kan även torktumla mycket försiktigt för att framhäva skrynklorna ännu mer.

Torktumla på maskinens lägsta temperatur och snällaste inställning. Avbryt sedan varje 10 minuter och känn på tyget, för att på så sätt hitta den bästa längdem på denna skonsamma torktumling.

Linne och luddfilter

Efter tvätten är klar, se till att rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret, men läs alltid bruksanvisningen för din tvättmaskin först för att ta reda på var filtret sitter.

Tvätta inte linne för ofta

Linne har en glatt yta som avvisar smuts och det håller sig rent länge. Att det dessutom torkar snabbt minskar risken för bakterietillväxt. En badhandduk börjar därför aldrig lukta surt och detta i sig bidrar till att den inte behöver tvättas lika ofta.

Tvätt av linnegardiner

För linnegardiner så rekommenderar vi handtvätt eller tvättmaskinens ullprogram. Linnegardiner mjuknar normalt över tid och med tvätt kan man snabba på den processen. Om du vill behålla styvheten i dina linnegardiner så rekommenderar vi istället att undvika tvätt och endast vädra dem.

Om du vill stärka dina gardiner ytterligare så kan du testa detta gammla husmorsknep.

  1. Blanda ca 1 dl vetemjöl och 2 msk salt i en 10 l hink med ljummet vatten.
  2. Rör om.
  3. Efter tvätt av gardinerna, doppa de blöta gardinerna i hinken.
  4. Låt torka.

Blötläggning av linne

Du kan blötlägga linne om du behöver. Låt linnet ligga hoprullat i sitt fuktiga tillstånd innan du torkar det. Undvik att lägga våta linnetextilier på varandra.

Linne och fläckar

Fläckar på linne ska behandlas så fort som bara möjligt. Vi rekommenderar galltvål och/eller linoljesåpa, då de fungerar bra på de flesta linnetextilier.

Fläckar från rödvin och röda bär behandlas med kokhett vatten. Häll det heta vattnet genom fläcken från en kanna.

Fläckar från mjölk, ägg och blod behandlas med galltvål/linoljesåpa och kallt vatten.

Använd aldrig blekmedel på linne.

Torkning av linne

Avvattna linnet på mycket kort centrifugering och undvik helt torktumling. Om du har ett ömtåligt linne eller saknar ett skonsamt centrifugeringsprogram så ska du undvika det helt.

Låt linnet dropptorka, helst på en torklina. Sträck linnet försiktigt i sömmarna och vila minst ett dygn innan mangling. Innan det hängs upp kan det dras i form. Linnetyger torkar snabbare och enklare om de inledningsvis torkas en stund i tvättmaskinens specialprogram som heter skrynkelreducering. Genom detta reduceras veck och skrynkel och tyget blir lättare att stryka.

Var försiktig med linnet om det är naturfärgat. Låt inte färgat linne torka i starkt solljus.

Centrifugering av linne

Ställ ned eller ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Centrifugering bör göras så kort och skonsam som möjligt. Vi avråder från torktumling eftersom det förkortar livslängden på linnet men om man ändå önskar göra detta för att få en mjukare finish så ska det inte torktumlas torrt, några få varv i torktumlaren och därefter hängtorkning brukar räcka.

Mangling av linne

De flesta linnetyger blir finast om de försiktigt sträcks ut och sen häng- eller plantorkas. Linne behöver därför inte manglas om man inte vill det. Linnetyger är dock olika och i vissa fall kan du vilja mangla dem. Det går utmärkt att mangla alla typer av linne. Vi rekommenderar kallmangling för alla släta linnetextilier. Resultatet av mangling blir bättre med styva, glansiga servetter och dukar.

Kallmangla en första gång när linnet fortfarande är fuktigt. Kallmangla sedan ytterligare en gång när linnet har torkat.

Mangla servetter och handdukar ovikta. Lägg dem på ett bord i ett trappstegs-mönster och sträck dem före manglingen.

Dukar och lakan kan du vika i två, tre eller fyra delar. Vik duken på ett nytt ställe varje gång du manglar, så att du minskar påfrestningen på tyget där du viker.

Som alternativ till mangling går det också bra att stryka linnet lätt fuktigt på hög värme.

Strykning av linne

De flesta linnetyger blir finast om de försiktigt sträcks ut och sen häng- eller plantorkas. Linne behöver därför inte strykas. Linnetyger är dock olika och du kanske även vill variera hur du vill presentera dem. Därför kan det ibland vara fördelaktigt med att stryka dem. Du kan alltid testa dig fram för att se vad som fungerar bäst för just ditt tyg.

Linne ska strykas fuktigt med medel ånga och på hög värma välj gärna högsta värmen på strykjärnet. Våga gärna prova olika stryksätt, du kommer inte förstöra linnet med strykning. Det är dock bra idé att ha ett strykjärn med en non-stick beläggning. De flesta moderna strykjärn har en sådan, så har du ett strykjärn från 2000-talet behöver du nog inte oroa dig för det.

Det kan vara lättare att stryka linne om man tillsätter sköljstärkelse före den sista sköljningen.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top