Linne – Tvättråd

Hem / Linne - Tvättråd

Linne är ett naturmaterial som har en otrolig förmåga att absorbera och avge fukt. Här hittar du linne-tvättråd som gör att materialet behåller sin styrka och ursprungsglans. Läs om hur du på bästa sätt kan ta hand om textilier i linne när det kommer till tvätt, torktumling och strykning. Du hittar även information kring var du kan köpa industritvättmaskin.

Köp effektiv industritvättmaskin

I en fastighetsförening kan det vara fördelaktigt att använda en effektiv industritvättmaskin. Hos Tvättstuga.se hittar du flera professionella industritvättmaskiner. Det är en typ av tvättmaskin som klarar av större påfrestningar tack vare dess robusta konstruktion. Jämfört med konsumenttvättmaskiner är livslängden lång och dessutom finns det ofta fler funktioner, exempelvis snabbare torkning och tvätt. Där kan du välja bland ett stort sortiment av tvättmaskiner från ledande varumärken som Podab, Electrolux och Miele.

Vad är linne gjort av?

Linne är ett slitstarkt vävt material som är gjort av växtfibrer från lin. Lin är en slitstark naturfiber som har många naturliga egenskaper som lämpar sig bra för textilier. Bland annat har lin förmågan att absorbera och avge fukt för att materialet kan andas. Dessutom är det värmereglerande vilket innebär att det värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Intresserad av att veta mer om linnematerial? Ta del av en informativ artikel hos Bramiljoval.se.

Tvätta linnetyg

Att tvätta linnetyg är inte speciellt svårt, men det är viktigt att du följer tvättråden. Här nedan tipsar vi om hur du bäst tvättar linnetyg i form av linnelakan, linnekläder och linneskjortor.

Lakan

Det viktigaste att tänka på när du ska tvätta linnelakan är att du inte blandar linnet med andra material, exempelvis bomull, eftersom ludd och fibrer kan fastna på linnet. Nedan kan du ta del av fyra saker som är bra att tänka på när du tvättar linnelakan.

 • Tvätta linnelakan separat med ett milt tvättmedel utan blekmedel
 • Du kan tvätta dina linnelakan i upp till 60 grader med ett skonsamt program
 • Blanda inte kulörer och undvik torktumling
 • För bästa resultat kan du blötlägga dina linnelakan i ljummet vatten innan tvätt

Kläder

Tvätta linnekläder separat för att undvika att fibrer och ludd från andra material eftersom exempelvis bomull fastnar på linnekläderna. Läs om fyra effektiva tvättråd för linnekläder nedan.

 • Tvätta med milt tvättmedel i ett skonsamt program i 40-60 grader.
 • Blanda inte kulörer och undvik torktumling
 • Ömtåliga linnekläder tvättas bäst för hand
 • För bästa resultat kan du blötlägga dina linnekläder i ljummet vatten innan tvätt

Skjortor

 • Följ ovanstående tips för linnekläder
 • Stryk medan skjortan är fuktig med medelhög temperatur och ånga
 • Behandla fläckar omedelbart med en fläckborttagare för ömtåliga material

Linneskjortor – stilfullt och bekvämt

Linneskjortor är ett perfekt plagg för varma dagar. De är svala och luftiga, och har en elegant och avslappnad stil. Linne är ett slitstarkt naturmaterial som blir vackrare med tiden, och linneskjortor kan tvättas om och om igen. Stenströms har lång tradition av att tillverka linneskjortor av hög kvalitet. Det gör att du kan vara säker på att din linneskjorta kommer att hålla i många år.

Torktumla linne eller inte?

Att torktumla linne är inte rekommenderat eftersom det kan förkorta materialets livslängd. En linneprodukt ska alltid tvättas enligt tvättråd för torktumlare. Om du ändå vill torktumla linne, exempelvis för att få en mjuk finish, så kan du göra en snabb torktumling på svag värme. Därefter är det bäst att låta linnet hängtorka.

Bästa torktumlaren

Vill du hitta bästa torktumlaren kan du besöka Testverket.se. Här kan du ta del av ett bäst i test på olika modeller av torktumlare. Du kan enkelt jämföra olika modeller och läsa mer om för- respektive nackdelar med varje produkt. På så sätt kan du hitta en torktumlare som motsvarar dina behov. Du får även tips och råd kring vad som är bra att tänka på innan du gör ditt köp.

Stryka linne

Det går bra att stryka linne. Börja med att fukta linnet så att tyget drar ihop sig en aning. Stryk gärna med den högsta temperaturen och använd gärna strykjärnets ångfunktion. Tänk på att stryka linneprodukter inifrån och ut. Det går också bra att steama och kallmangla om du inte vill stryka linne.

Vanliga frågor och svar om tvätt & torktumling

Det är vanligt att ha en del frågor och funderingar när det kommer till tvättråd om linne. Här hittar du svar på vanliga frågor om tvätt och torktumling av linne.

För varm tvättning krymper linnekläder och därför är det viktigt att följa tvättråden. Textilier i linne kan även förlora sitt pigment om de tvättas för varmt i maskin. Linnekläder kan krympa efter en tvätt, men om du följer de grundläggande tvättråden för linne så går det bra att tvätta linnekläderna i tvättmaskinen.

Att torktumla olika färger ihop är inte att rekommendera, då mörka och färgade kläder som är fuktiga kan färga av sig på de ljusare linnekläderna. Färgsortera därför kläderna innan tvätt och torktumling. Att torktumla linne är heller inte optimalt, men det går om du gör det snabbt och inte för varmt.

Vitt tvättmedel innehåller blekmedel och ska därför inte användas för att tvätta färgade kläder eftersom det kan ge fläckar. Använd istället kulörtvättmedel till dina färgade kläder. Tänk på att kulörtvättmedel inte ska användas till vita textilier eftersom de kan få en tråkig gråaktig nyans.

Klorin är ett blekmedel som kan användas för att ljusa upp gråaktiga kläder och textilier. Om du ska tvätta kläder med klorin i tvättmaskinen är det viktigt att du följer vissa steg. Först häller du in klorin i tvättmaskinen och därefter späder du med mycket vatten. Kontrollera alltid om din tvättmaskin tål klor. Blanda inte klorin med vanligt tvättmedel.

Nya lakan och handdukar måste inte tvättas innan användning, men det är rekommenderat. Under tillverkningsprocessen är det många textilier som blir utsatta för kemikalier för att få färgen att se så bra ut som möjligt. Därför kan det vara bra att tvätta nya sängkläder innan du använder dem.

Många undrar hur länge tvätt kan ligga i maskinen innan den börjar lukta. Många har någon gång upplevt att färdig blöt tvätt får en viss lukt efter ett tag om den inte torktumlas eller hängtorkas. En timme i maskinen är inga problem, men om du låter tvätten ligga kvar under en längre tid finns det en risk att den börjar mögla eller lukta illa.