Köpa ny soffa – Köpguide

Hem / Soffa

Soffan är en av de viktigaste och dyraste möblerna i hemmet. Att köpa ny soffa är därför ett stort beslut. Det finns en hel del att tänka på inför soffköpet, bland annat material, storlek, stil och färg. Här har vi sammanställt våra bästa tips när du ska köpa ny soffa samt en lista med saker som är bra att tänka på.

Köp soffa till kontor

Det finns soffor för alla rum. En soffa till kontor skiljer sig en del från soffor för vardagsrummet. Kontorssoffan ska vara snygg och ge ett professionellt intryck. Dessutom bör där vara skön att sitta i både för anställda och för besökare. Det är även viktigt att kontorssoffan passar den övriga inredningen på kontoret och stämmer överens med hur företaget vill uppfattas. Hos Elite Kontorsmöbler hittar du soffa till kontor och företag. Här finner du ett brett utbud av bekväma och kvalitativa soffor till förmånliga priser. Utöver soffor erbjuder de även andra sittmöbler så som fåtöljer, klassiska kontorsstolar och industristolar. När du beställer varor från Elite Kontorsmöbler erbjuds du dessutom fri frakt inom hela Sverige.

Välja soffa – 6 tips

Att välja soffa är inte lätt, men vi har gjort det enklare för dig genom att sammanställa våra 6 bästa tips. Här nedan hittar du alla tips på vad du ska tänka på när du väljer soffa.

1. Material

Vill du ha en soffa i bomull, ull, läder, polyester eller sammet? Det finns soffor i många olika material. Dessutom är det viktigt att ta reda på vilket material som används som fyllning. Är det polyester, kallskum eller fjäderfyllning? Materialet på soffans klädsel ska vara både snyggt och mysigt. Vissa material är enklare att rengöra och kan därför passa hos exempelvis barnfamiljer. Du kan också välja en avtagbar klädsel. Välj alltid material som passar bäst för just din livssituation samt hemmets inredningsstil.

2. Storlek

Hur stor ska soffan vara? Räcker det med en 2-sitssoffa eller är det bättre med än 3-sitssoffa eller ännu större? Soffans storlek beror på hur många personer som ska få plats i soffan samt hur stort rummet är där soffan ska stå. En större soffa har, så klart, plats för fler personer. Om du inte vet hur stort utrymmet är hemma så kan du måtta upp soffans mått med maskeringstejp. På så sätt får du en bättre bild över hur mycket plats soffan tar.

3. Kvalitet

En soffa är en stor och viktig möbel som oftast kostar en del. Det är en investering som helst ska hålla i många år. Därför är det viktigt att välja en soffa av hög kvalitet som är tillverkad av slitstarka material. Sammet och läder är exempel på två material som är slitstarka och ofta håller längre än exempelvis bomull. Tygets slitstyrka mäts i något som kallas martindale. En soffa för hemmabruk, exempelvis i vardagsrummet, bör man ha minst 15 000 martindale och en soffa på ett kontor eller i annan offentlig miljö bör ha minst 30 000.

4. Välja kuddar

Fina kuddar gör soffan extra vacker och mysig. Välj mellan ryggkuddar, plymåer och prydnadskuddar. Ryggkuddar är perfekt om du vill gosa ner dig i soffan medan plymåerna ger extra komfort. Små, lösa ryggkuddar kallas även för kuvertkuddar eller för prydnadskuddar. Fördelen med prydnadskuddar är att de gör soffan mer levande och inbjudande. Dessutom kan de anpassa sittdjupet och justera stödet för ryggen.

5. Stil och färg

Det finns många olika stilar och färger att välja bland när du ska köpa en soffa. Soffan är en central möbel i hemmet och därför är det viktigt att den matchar den övriga heminredningen. Vilken stil har du i hemmet och vilken känsla vill du ha i rummet? Välj en soffa som passar just ditt behov. Även färgen spelar stor roll. En soffa i en neutral färg, exempelvis beige eller grått, kommer smälta in med resten av inredningen. Neutrala färger passar bra ihop med nästan alla färger och former. En färgglad soffa är däremot perfekt om du vill ge hemmet en färgklick och glädje.

6. Variant på soffa

Du kommer snabbt att upptäcka att det finns många olika varianter av soffa. Divan, bäddsoffa, modulsoffa, hörnsoffa, 2-sitssoffa och 3-sittsoffa är bara några av många varianter som du kan välja bland. Vilken variant som passar bäst beror på hur många som ska sitta i soffan och hur soffan ska användas.

Här kan du läsa mer om tre av de vanligaste soffvarianterna.

Divan

Divansoffan är en populär variant som är orientaliskt inspirerad. Divansoffan gör det möjligt att ligga med benen utsträckta i soffan och samtidigt kunna luta ryggen mot sköna kuddar eller dynor. Själva divandelen har ett öppet avslut vilket ger en rymlig och öppen soffa. Vissa divansoffor har ryggstöd och andra har lösa dynor.

Bäddsoffa

En bäddsoffa är en soffa som kan fällas ut till en säng. Det är en praktisk lösning för att skapa temporära sängplatser. Det är ett bra val om du ofta har släkt eller vänner som vill bo över. Det är ett bra val i mindre lägenhet eller hem där det inte får plats med ett gästrum.

Modulsoffa

En modulsoffa är det bästa valet om du vill kunna skapa en soffa som passar just ditt hem och det befintliga utrymmet i rummet. Med en modulsoffa bestämmer du själv soffans storlek och utformning genom att kombinera modulerna på det sätt som passar dig. Det är framför allt ett bra val om du vill göra en riktigt stor soffa eller bygga en unik hörnsoffa.

Vanliga frågor och svar

Soffan är en av de största möbelköpen och därför bör du noggrant tänka igenom ditt behov. Här hittar du svar på några vanliga frågor om soffköp.

Det gäller att utgå ifrån dina egna preferenser, livssituation och behov när du väljer soffa. Vilken soffa som passar dig bäst beror på en rad olika faktorer, bland annat hemmets övriga inredningsstil, rummets storlek, hur många personer som ska sitta i soffan och din budget. Det finns ingen soffa som passar alla, men alla kan hitta en soffa som passar dem.

Hur du bäst tvättar en soffa beror på vilket material soffan är tillverkad av. Lädersoffor är generellt lättare att rengöra än exempelvis samme- eller bomullssoffan. Tumregeln är att inte applicera rengöringsmedlet direkt på soffan. Använd i stället en mjuk svamp och tvätta försiktigt. Skölj noggrant med en fuktig svamp.

Mattan under soffan bör alltid vara längre än soffan. Välj en matta som är 20–40 centimeter längre på varje sida. Soffans främre ben bör placeras på soffan, gärna 40 centimeter in från kanten. Tänk på att även soffbord, sittpallar och fåtöljer bör få plats på mattan. Det gäller framför allt om soffgruppen är placerad mitt i rummet.

Är du på jakt efter en passande matta att ha till din nya soffa kan du läsa vår artikel kring hur du ska tänka när du väljer rätt matta. Här får du även tips på en professionell återförsäljare av handvävda mattor.

I en liten 2-sitssoffa räcker det bra med 3–5 små kuddar annars finns det risk att hela soffan är täckt med kuddar. En större soffa kan så klart ha fler kuddar än så. Hur många kuddar som passar i soffan beror på dina preferenser samt hur stor soffan är.